Iniciar sessió Registrar-se

Actualitat

Segueix el dia a dia del projecte Cowocat Rural

RuralPass, una nova eina per fomentar la mobilitat de coworkers

19 November 2019

El passat 13 de novembre, a la seu del Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre, es va presentar RuralPass, un projecte liderat pel Consorci Intercomarcal d’Iniciatives Socioeconòmiques Ribera d’Ebre i Terra Alta (CIS) en el marc del projecte de cooperació catalana Cowocat_Rural.

RuralPass facilita i permet que els coworkers de tota la xarxa d’espais de coworking en entorns rurals de Catalunya Cowocat_Rural puguin posar en pràctica la mobilitat laboral i treballar tres dies al trimestre, de manera gratuïta, en un altre espai rural de Catalunya o en algun dels Espais Amics (urbans). “El projecte Cowocat_Rural ens dóna l’oportunitat de treballar, des del nostre entorn propi, en feines que, molts cops, estan ubicades a les ciutats. Posant en marxa aquesta nova iniciativa, el Rural Pass, estem donant un pas endavant”, explicà Gemma Carim, presidenta del CIS i del Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre.

Tota la informació sobre el seu funcionament es pot trobar al web de Cowocat_Rural, en la pàgina dedicada al RuralPass, des d'on es poden tramitar les peticions i reserves d'espais.

El Consorci Intercomarcal d’Iniciatives Socioeconòmiques (CIS)  lidera aquest projecte, que sorgí davant la possibilitat de transferir la pionera experiència en coworking en l’àmbit rural nascuda a Riba-roja d’Ebre (Zona Líquida) i davant la necessitat de promoure l’activitat emprenedora, vinculada a l’ús de les tecnologies de la informació i la comunicació. Segons Gemma Carim, “la Ribera d’Ebre i la Terra Alta vam ser pioners en coworking rural, creant, a Riba-Roja d’Ebre, el primer centre a Catalunya i a Espanya, i creant el projecte Cowocat_Rural al seu entorn, que s'ha converti en líder de bones pràctiques a Europa”.

Mobilitat i sinèrgies territorials

Amb la nova iniciativa ‘Rural Pass’, tots els membres del Cowocat_Rural poden desplaçar-se a altres espais de coworking adherits al programa, tant en entorns rurals com urbans. D’aquesta manera, a part de fomentar la mobilitat i conèixer altres espais, es poden crear sinèrgies amb altres territoris rurals. Tanmateix, els membres d’espais coworking urbans —Espais amics— també poden utilitzar aquest servei i anar a treballar tres dies al trimestre en un dels espais de la Xarxa Rural Pass.

“Sabem que la massa crítica no la tenim al territori però podem competir amb les ciutats amb els nostres valors patrimonials i paisatgístics. El que volem és que tota aquesta massa crítica i les persones que treballen amb les TIC, s’interessin per desenvolupar la seva activitat professional en entorns rurals”, afegí Begoña Garcia, gerent del CIS.

També en aquest sentit, recordar que a principis de novembre, una delegació del CIS es va desplaçar a Alemanya per participar en una nova trobada del projecte CoLabora, amb l’objectiu d’ impulsar espais de coworking en zones rurals europees. “Va ser molt important presentar les bones pràctiques que s’estan portant a terme en el nostre territori i el projecte Rural Pass va ser molt valorat per la resta de països, fins al punt que s’ha plantejant la proposta d’internacionalitzar-ho.  La finalitat seria que la mobilitat que ara es planteja entre rural-urbà i rural-rural pugui ampliar-se a la resta de països fomentant una xarxa a nivell europeu”, va concloure la presidenta del Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre.

Finalment recordar que el projecte Cowocat_Rural es desenvolupa en el marc dels ajuts per al desenvolupament de projectes de cooperació dels grups d’acció local de Catalunya, en el marc del Programa de Desenvolupament Rural de Catalunya 2014-2020 (operació 19.03.01), i està cofinançat pel Departament d’Agricultura Ramaderia, Pesca i Alimentació (DARP), el Fons Europeu Agrícola de Desenvolupament Rural (FEADER) i la Diputació de Tarragona.

Comparteix