Iniciar sessió Registrar-se

Actualitat

Segueix el dia a dia del projecte Cowocat Rural

Cowocat_Rural present al seminari "Smart Villages" de la ENRD (Brussel·les)

22 May 2018

Aquest dimarts 22 de maig, el projecte Cowocat_Rural, a través de l’Associació d’Iniciatives Rurals de Catalunya, ha estat presentat com a exemple de bones pràctiques en innovació i digitalització en entorns rurals en el seminari sobre “Smart Villages” impulsada per la Xarxa Europea de Desenvolupament Rural (ENRD). Aquesta trobada ha reunit representants de diverses institucions i entitats europees, professionals i investigadors que han estat desenvolupant projectes per revitalitzar els serveis rurals a través de la innovació social i digital.  

Aquest és un dels subgrups de treball de l’àrea d’estudi de la Xarxa Europea "Zones rurals intel·ligents i competitives". Impulsat el passat mes de setembre, “Smart Villages” estudia com  revitalitzar els serveis del món rural mitjançant la innovació digital i social. Serveis com la sanitat, l’educació, el transport o l’energia  rural, es poden millorar i fer-los més sostenibles mitjançant el desplegament d’eines TIC i l’impuls d’accions i projectes liderats per la pròpia ciutadania.

Phil Hogan, Comissari d'Agricultura i Desenvolupament Rural, ha estat l’encarregat d’inaugurar la trobada. Centrada en ser un espai d'intercanvi d'experiències en la implementació de la innovació digital en serveis rurals, la sessió també plantejava explorar el paper de les polítiques rurals, i no rurals, de la Unió Europea, per la creació d'un entorn propici per a les “Smart Villages”. 

Així doncs, Gemma Estany, tècnica de cooperació d'ARCA, va presentar el projecte "COWOCAT_RURAL" com a exemple de Bones Pràctiques de com els projectes de cooperació Leader promouen l’agenda digital dels territoris rurals.

Per altra banda, Santi Martínez, CEO de l’empresa “Estabanell Energia”, va presentar el projecte d’“Smart Rural Grid” desenvolupat al municipi de Vallfogona del Ripollès. Una iniciativa vinculada al projecte de cooperació Leader “ENFOCC. Energia, Forest i Canvi Climàtic”, coordinat per l’Associació per la Gestió del Programa Leader Ripollès Ges Bisaura.

Aquest seminari forma part del cicle iniciat el passat 26 d’octubre amb la jornada “Els enfocaments estratègics integrats per a la innovació en els serveis rurals”, i les dues trobades centrades en la “Revitalització dels serveis rurals a través de la innovació social i digitals” dels dies 7 de desembre i 21 de febrer. Està previst que el proper 12 de juny tingui lloc una trobada resum amb una petita representació del grup de treball per tal d’explorar possibles línies de treball a desenvolupar en el futur. 

En el marc d’“Smart Villages” s’ha elaborat un recull amb els projectes presentats pels membres del grup de treball (Cowocat_Rural, pàgina 14), i la revista de la Xarxa Europea de Desenvolupament Rural, “EU Rural Review”, ha dedicat un dels seus números a les Smart  Villages: EU Rural Review 26 “Smart Villages: Revitalising Rural Services” (ENFOCC, pàgina 44).

 

Text basat en notícia de l'Associació d'Iniciatives Rurals de Catalunya (ARCA). Vegeu notícia original a través del següent enllaç

Comparteix