Cowocat Rural

Actualitat

Segueix el dia a dia del projecte Cowocat Rural

Entrevista a La Quincaillerie (BIZ Barcelona)

31 de Maig de 2018


Entrevista a La Quincaillerie (BIZ Barcelona)

El dimecres 30 de maig de 2018, i des de l'stand de l'Associació de Coworking de Catalunya (www.cowocat.cat) al saló BIZ Barcelona, vam portar a terme una videoentrevista amb els companys de La Quincaillerie (https://www.laquincaillerie.tl), espai de coworking de Guéret (França), amb els quals mantenim una intensa relació i amb els que estem treballant per crear un projecte de cooperació a nivell europeu en relació al coworking en zones rurals.

En aquest sentit, i en el marc d'aquesta entrevista que vam anomenar "L'expansió del coworking rural, un fenomen que travessa fronteres", el coordinador de Cowocat_Rural Jaume Bages va poder parlar amb Virginie Martin, responsable de cooperació del grup Leader Communauté d'Agglomération du Grand Guéret i amb Baptiste Ridoux, coordinador del projecte La Quincaillerie.

Destacar que durant el transcurs de l'entrevista va visitar l'stand de Cowocat l'alcaldessa de Barcelona, sra. Ada Colau.

Tot seguit us deixem la transcripció-resum, traduïda al català, d'aquella entrevista:

 

L'expansió del coworking rural, un fenomen que travessa fronteres

 

Expliqueu-nos el vostre territori: on està situat Guéret? Quants habitants té? En què basa la seva economia?

Ens trobem al centre de França, a la Regió anomenada Nouvelle Aquitaine i al departament anomenat LaCreuse.

Som una zona rural, formada per un nucli urbà, Guéret, que és la principal vila del departament, la més poblada (13500 habitants) i on s'hi localitzen la majoria de les activitats econòmiques.

Llavors, la zona es compon de municipis suburbans i rurals, amb menys població (de 40 a 2.500 habitants), menys dinàmics econòmicament, sent la majoria zones residencials.

El sector agrícola continua sent substancial en comparació amb la resta de França, però tendeix a debilitar-se. La ramaderia és la producció més important. El sector serveis aglutina la meitat dels llocs de treball, especialment en l'administració, l'educació, la salut i l'acció social.

La taxa de llocs de treball vinculats a l'economia social i solidària també és molt important.

Finalment, vull destacar el fet que tenim un sector de voluntariat molt dinàmic.Tenim el major nombre d'associacions per habitant, que actuen en diversos àmbits: cultura, esports, solidaritat.

 

Els inicis de La Quincaillerie. Com va nèixer la idea?

La idea va sorgir durant la celebració dels 5 anys de la Ràdio "Pays de Gueret", al novembre de 2012. Aquesta comunitat local de ràdio va utilitzar durant set dies una antiga botiga del centre de la ciutat de Gueret allà per celebrar els seus 5 anys d'existència. Més enllà de la ubicació temporal de l'estudi de ràdio, el local va permetre proposar una exposició, instal·lar un bar gestionat per una associació, organitzar concerts, i va ser equipat amb mobles reciclats i reutilitzats. També es va oferir WIFI a tothom.

Algunes persones volien millorar i fer perdurable aquest projecte inicial. Llavors va néixer l'Associació 23D, el 2013, que tenia com a objectiu crear un lloc que centralitzés les pràctiques digitals, amb valors d'educació popular, creant un espai híbrid (mesclant aspectes culturals, socials, econòmics...).

I així, podem dir que “La Quincaillerie” va néixer el 6 de març de, 2015.

 

Com es gestiona, qui el gestiona?

La Quincaillerie és un servei de la Communauté d'Agglomération du Grand Guéret: és un servei públic.

 

Quants coworkers hi poden treballar? Quin nivell d'ocupació té actualment?

La Quincaillerie pot acollir una dotzena de coworkers. De 6 a 10 persones l'utilitzen diàriament.

 

Quin tipus de perfils professionals hi ha?

Hi acollim diàriament, entre d'altres, els següents professionals:

 • Moto Station, 2 persones, web sobre moto i scooters
 • P'Art si P'Art, 2 persones, del departament administratiu de l'escola de música
 • Un gestor de bases de dades
 • Un teletreballador per a una empresa ubicada a Marsella, de programari de gestió de biblioteques
 • Una actriu, que també gestiona companyies teatrals
 • Un desenvolupador de llocs web
 • Una dinamitzadora d'una associació de productors ecològics
 • Etc

 

Normalment parleu del concepte "3r Espai"...

La Quincaillerie no és només un espai de coworking. La Quincaillerie acull altres activitats i, sobretot, està obert a tothom: migrants, persones grans, estudiants, persones amb dificultats, treballadors qualificats... La Quincaillerieés una eina que pot servir a tothom.

 

Quina serveis s'ofereixen actualment a la Quincaillerie

A l'espai s'hi ofereixen els següents serveis:

 • MEDIACIÓ DIGITAL: Tallers per a diferents públics (persones grans, nens i persones amb dificultats). Oferim un programa de formació de 5 mesos per descobrir llocs de treball relacionats amb tecnologies digitals, com ara el desenvolupament de llocs web, la gestió de comunitats, la mediació digital, el prototipatge amb eines digitals). Aquest programa de formació està certificat per l'Estat.
 • COWORKING: Espai de treball compartit ambWiFi, impressora-copiadora, cafè i tè, xarxa
 • ESPAI DE REUNIONS: Espai dedicat a grups de benvinguda, equipat amb videoconferència
 • FABLAB: Modelitzaciói impressió en 3D, tall amb làser, màquina de brodat digital, prototipatge, tallers regularsamb nens, adults, estudiants que abandonen l'escola, tallers d'experiència laboral...
 • MEDIA: Estudi de ràdio, programa de ràdio setmanal sobre noves tecnologies, futura creació de web TV...
 • ESPAI PÚBLIC DIGITAL: Posar a disposició dels usuaris d'ordinadorsreciclats
 • CULTURA: Exposicions, concerts, xerrades, conferències...

 

Quins beneficis ha aportat la creació de l'espai a Guéret?

La Quincaillerie és l'únic espai de coworking de la zona de la Communauté d'Agglomération du Grand Guéret. Ofereix un nou servei a la zona i permet als professionals autònoms i altres actors locals estar en contacte i col·laborar.

 

Ens pots explicar algun cas d'èxit de sorgiment de col·laboracions entre coworkers?

Bé, la Quincaillerie podríem dir que és un centre de recursos digitals. Moltes organitzacions demanen consell al personal de la Quincaillerie. Sovint, el personal fa el vincle entre els coworkers. La Quincaillerie actua com a catalitzador de contractes i relacions comercials.

 

A l'espai hi tenen la seu algunes associacions i organitzacions. Ens ho pots explicar?

La Quincaillerie és la seu de 9 associacions. A més, els ofereix suport en comunicació, generació de xarxa amb altres actors locals, l'oportunitat d'usar el FabLab i la ràdio local, la utilització d'espai de reunions equipada i espai per organitzar esdeveniments (concerts, conferències).

 

Co-LABORA. PROJECTE EUROPEU

Com va néixer la idea? Vosaltres vau ser els principals impulsors, és així?

A partir de 2016, vam tenir la voluntat de dur a terme un projecte de cooperació europea que treballés el concepte del coworking a les zones rurals. De fet, volíem intercanviar experiències per enriquir les nostres pràctiques. El coworking és un tema estès i amb important desenvolupament en nombrosos països europeus, però no tant en les zones rurals. Per aquest motiu, vam publicar una oferta de cooperació per arribar a socis europeus.

 

Una trobada important: octubre 2017 a Catalunya (Ribera d'Ebre)...

Sí, va ser l'oportunitat de conèixer per primera vegada i aprendre del projecte de cooperació que s'ha realitzat a Catalunya (Cowocat_Rural). Per a nosaltres, aquest projecte és una història d'èxit, amb el suport als espais de coworking i tota la xarxa implementada. Ens complau mantenir el contacte amb vosaltres perquè la vostra experiència és realment inspiradora.

 

I posteriorment, el març de 2018, reunió a Guéret! Qui hi participà? Trobem diferents punts de partida en el projecte?

Vuit organitzacions van respondre a la nostra oferta de cooperació, mostrant el seu interès per dur a terme un projecte de cooperació amb nosaltres, en relació al coworking a les zones rurals. És per això que vam organitzar una reunió a Guéret al març: per conèixer, intercanviar coneixement sobre les nostres respectives àrees i els nostres respectius projectes, i finalment definir la base d'un projecte de cooperació europea.

Aquesta primera reunió va mostrar que cada soci es troba en diferents etapes de desenvolupament d'espais de coworking:

 • Alguns ja han desenvolupat diversos espais de coworking
 • Uns altres han creat un espai de coworking, amb serveis, però encara no tenen coworkers.
 • Uns altres només tenen la idea

 

Quins són els objectius i accions més destacades del futur projecte?

Durant dos dies intensius de treball vam aconseguir consensuar objectius i accions comunes. Jo diria que el nostre propòsit comú és el desenvolupament econòmic i l'augment d'atractivitat de les zones rurals. És a dir, atraure nous habitants, mantenir persones i activitats, estimular el desenvolupament econòmic i la innovació i millorar la qualitat de vida.

Desenvolupar comunitats de coworkers i espais de coworking a les zones rurals és doncs un mitjà per assolir aquests objectius. El projecte de cooperació ajudarà a cada soci a anar més lluny en el desenvolupament d'espais de coworking en la seva pròpia àrea.

Tenim la intenció de formalitzar una metodologia comuna dedicada a la creació i al desenvolupament d'espais de coworking en zones rurals. Aquesta metodologia tractarà diferents aspectes:

 • Bones pràctiques sobre espais de coworking (disseny, codi de conducta, serveis...)
 • Definició del procés per desenvolupar la comunitat de coworkers i la construcció d'una formació de dinamitzadors i community builders
 • Difondre un relat que mostri els beneficis del coworking en zones rurals.
 • Mètodes i eines per desenvolupar xarxes entre coworkers i espais de coworking

Al final, la idea és disposar d'una mena de caixa d'eines que reculli totes les produccions realitzades.

 

Quins seran els següents passos?

El següent pas és reunir-nos tots junts per precisar la metodologia d'implementació de les accions i iniciar el projecte el més aviat possible.

 

EL PROJECTE DE NOU ESPAI

Aviat disposareu d'un nou espai, més gran i amb més serveis. Ens ho podeu explicar una mica?

L'experiència de gestionar l'espai durant 3 anys ens ha portat a veure la necessitat d'invertir en co-construir l'espai i eina ideal que s'adapti a les diferents activitats i que respongui a les necessitats de la zona.

Així, el nou espai oferirà noves opcions i serveis: un estudi de ràdio directament vinculat a una sala de concerts; espais de treball oberts i oficines tancades, un fablab i un bar gestionat per una associació.

 

LA IMPORTÀNCIA DEL COWORKING EN L'ENTORN RURAL

En què pot ajudar la filosofia coworking i els espais de coworking en les zones rurals? Com creieu que evolucionarà?

Estem convençuts que el treball de coworking és una de les eines que contribueixen al desenvolupament local.

Els espais de coworking són llocs on es poden desenvolupar activitats econòmiques, especialment gràcies als serveis que s'hi ofereixen i a la xarxa de persones que els integren.

Per tant, els espais de coworking poden convèncer a la gent que vingui o es quedi a les zones rurals.

Comparteix

Aprofita els beneficis de formar part de la xarxa Cowocat_Rural!

Dona't d'alta a la nostra web. Només necessites ser coworker a algun dels espais de la xarxa
No estàs vinculat a cap espai de coworking?

Consulta el llistat d’espais!