Iniciar sessió
Cowocat Rural

Actualitat

Segueix el dia a dia del projecte Cowocat Rural

Concurs per la concessió del servei de gestió d'un espai coworking a Olot (Can Nyera)

07 de Febrer de 2019


Concurs per la concessió del servei de gestió d'un espai coworking a Olot (Can Nyera)

Us informem del concurs per la gestió d'un espai de coworking a Olot.

Si hi esteu interessats/des, llegiu la notícia i consulteu la documentació adjunta.

 

El servei de Co-working és un servei que promou l’Ajuntament d’Olot, a través de l’Agència d’Innovació i Desenvolupament de la Garrotxa (DINÀMIG), que té com a finalitat promoure i facilitar l’emprenedoria especialment en els seus primers anys de funcionament en què es fa més necessari poder minimitzar les despeses d’establiment, creant un espai compartit, preparat per posar a disposició dels emprenedors i professionals que faciliti, a més, la creació de noves activitats alhora que permeti la creació de xarxa entre ells que afavoreixi el desenvolupament de projectes de major envergadura. 

L’espai ha de permetre desenvolupar l’activitat a nivell individual dels i les professionals i de les societats que s’hi ubiquin, representades a l’espai com a màxim per quatre dels seus membres o socis, i fomentar la creació de xarxa entre ells a més de facilitar desenvolupar projectes conjuntament amb empreses externes ja consolidades. 

El servei s’oferirà al local de Can Nyera, al carrer de l’Aigua nº 5 d’Olot.

Hi haurà els serveis que s’oferiran a nivell dels usuaris interns de l’espai, però també hi haurà l’opció de poder-ho complementar amb serveis a empreses externes ja consolidades a més de col·laboracions amb els emprenedors atesos per l’Agència d’Innovació i Desenvolupament de la Garrotxa (DINÀMIG). 

Els serveis que té per objecte aquesta contractació es troben definits en els Plecs i documents que poden consutar-se en el següent enllaç:

https://contractaciopublica.gencat.cat/ecofin_pscp/AppJava/notice.pscp?idDoc=42090474&reqCode=viewCn&idCap=925838&

Comparteix

Cowocat_Rural dóna suport a la creació del primer espai de coworking rural universitari de Catalunya

16 de Desembre de 2018


Cowocat_Rural dóna suport a la creació del primer espai de coworking rural universitari de Catalunya

Nota: El text es basa en la notícia publicada al Diari Digital de la URV. Vegeu font original:

http://diaridigital.urv.cat/la-urv-crea-el-primer-espai-de-coworking-rural-universitari-al-campus-terres-de-lebre/

La URV i el Consorci Intercomarcal d’Iniciatives Socioeconòmiques signen el conveni per posar en marxa el primer espai de coworking rural universitari al campus Terres de l’Ebre, especialitzat en l’àmbit de l’economia digital.

El campus Terres de l’Ebre de la Universitat Rovira i Virgili (URV) acollirà el primer espai de coworking rural universitari de Catalunya, integrat dins la xarxa Cowocat_Rural. La rectora de la URV, María José Figueras, i el president del Consorci Intercomarcal d’Iniciatives Socioeconòmiques (CIS) del Grup d’Acció Local Ribera d’Ebre-Terra Alta, Carles Luz, han signat aquest dimecres un conveni de col·laboració entre la universitat i aquest consorci, que coordina i assessora els espais de coworking rural de tot Catalunya, per posar en marxa el projecte URV Emprèn – Coworking. Així és com s’anomenarà aquest espai on hi podran treballar microempreses, autònoms o estudiants de la URV.

Els objectius d’aquest projecte que es posarà en funcionament són oferir continuïtat als projectes emprenedors desenvolupats des de la Universitat com una manera de retenir talent; intercanviar espais de treball i compartir formacions; fomentar i donar suport a la cultura emprenedora entre els estudiants universitaris; promoure el treball col·laboratiu i ser referents en innovació territorial basada en el coworking, i participar i desenvolupar acords amb altres espais que permetin convidar altres emprenedors en activitats de dinamització.

URV Emprèn – Coworking estarà instal·lat al segon pis de l’edifici del campus Terres de l’Ebre i hi haurà inicialment 15 espais de treball, però amb la possibilitat de créixer. Serà un espai especialitzat en el negoci digital, un sector que al campus ebrenc ja compta amb una empresa emergent, Incubàlia, una consultoria especialitzada en el comerç en línia. “L’objectiu és captar microempreses o autònoms que treballin en l’àmbit del comerç electrònic, el màrqueting digital, el disseny gràfic, els continguts de posicionament SEO o les xarxes socials”, exemplifica Enric Ginovart, gerent d’Incubalia i també el responsable de dinamitzar l’espai. És per això que s’ha posat en funcionament el web http://coworking.urvempren.cat a través del qual els interessats podran demanar informació.

L'espai de coworking del campus Terres de l’Ebre permetrà sumar sinergies entre la comunitat universitària i els emprenedors del territori per retenir el talent. “No només es tracta de compartir un espai, és una altra manera de treballar i creiem que és interessant que els estudiants universitaris ho coneguin perquè pot ser una opció de feina per a ells”, apunta Xavier Farré, sotsdirector del campus. En aquest sentit, la URV i el CIS promouran que els estudiants puguin fer el seu Treball Final de Grau o el Treball Final de Màster sobre la creació d’empreses d’àmbit tecnològic, tenint accés a les persones que treballen als espais de coworking de la xarxa Cowocat_Rural.

“Els espais de coworking rural, a banda de fomentar el treball col·laboratiu i permetre compartir projectes més ambiciosos, també generen espais de formació continuats per als seus membres”, detalla Enric Ginovart. Per aquest motiu, la connexió amb la universitat és especialment interessant perquè a través de la Càtedra d’Emprenedoria de la URV es poden coordinar moltes d’aquestes formacions. Per la seva banda, el projecte Cowocat_Rural es compromet a oferir formació als espais de coworking ubicats en espais rurals, per a la seva gestió, dinamització i desenvolupament de les seves activitats. El CIS assessorarà la URV en la gestió de l'espai de coworking en l’àmbit rural i col·laborarà en el desenvolupament de formacions i activitats de dinamització d’aquests espais.

El marc geogràfic d’actuació del projecte Cowocat_Rural i d’aquest conveni són els territoris Leader de Catalunya, definits en el Programa de Desenvolupament Rural (PDR) de Catalunya 2014-2020, aprovat per la Comissió Europea el 28 de juliol de 2015. D’aquí que el de la URV sigui l’únic espai de coworking ubicat en una universitat en territori rural de tot Catalunya. “En aquest sentit creiem que podem ser referents per a d’altres comunitats autònomes de l’Estat o de fora que estiguin interessades en desenvolupar projectes similars”, ha assenyalat per la seva banda Begoña Garcia, gerent del CIS.

Val a dir que a l'acte de signatura del conveni hi van ser presents els representants de sis territoris europeus que participen, juntament amb el CIS, en el projecte "CoLabora. European cooperation project on coworking spaces in rural areas".

 

 

Comparteix

Cowocat_Rural present en un projecte de Cooperació amb altres sis territoris europeus per impulsar el coworking rural

16 de Novembre de 2018


Cowocat_Rural present en un projecte de Cooperació amb altres sis territoris europeus per impulsar el coworking rural

Nota: El text es basa en la notícia publicada a la pàgina web del Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre. Vegeu font original:

http://www.riberaebre.org/2018/11/13/ribera-debre-terra-alta-participen-projecte-cooperacio-altres-sis-territoris-europeus-impulsar-coworking-rural/

El Centre d’Iniciatives Socioeconòmiques (CIS) de la Ribera d’Ebre i la Terra Alta participa, juntament amb altres sis Grups d’Acció Local (GAL) de la Unió Europea, en un projecte de cooperació LEADER Transnacional per impulsar els espais de coworking en zones rurals europees: CoLabora. European Cooperation Project on coworking spaces in rural areas.

Representants de sis regions de la Unió, concretament de Letònia, Alemanya, Irlanda, França, Gal·les i Catalunya es van trobar el passat 13 de novembre a l’Arxiu Comarcal de la Ribera d’Ebre, a Móra d’Ebre, amb representants del CIS i del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació (DARP) per signar l’acord i avançar conjuntament en les línies de treball que permetin avançar en la sostenibilitat d’aquest model d’economia rural.

A l’acte hi van participar la presidenta del Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre, Gemma Carim, i el seu homòleg de la Terra Alta, Carles Luz, ambdós al capdavant de la direcció política del CIS, així com el director territorial del DARP a l’Ebre, Ferran Grau. Els representants catalans, acompanyants de la gerent del CIS, Begoña Garcia, s’han trobat amb membres de les altres regions europees implicades en el projecte: el GAL Land in Bloom i el GAL Pieriga Partnership de Letònia; el GAL Leipziger Muldenland d’Alemanya, el GAL Donegal Local Development Company d’Irlanda, el Vale of Glamorgan Council (Gal·les) i el GAL Pays de Guéret (França).

Aquest projecte transnacional està impulsat pel grup francès, a qui una delegació del CIS va visitar a principis d’any per compartir experiències i a partir del qual sorgí aquesta iniciativa transnacional, que vol reactivar l’economia rural europea a partir de les TIC i de comunitats actives que treballin en xarxa, frenant el despoblament i captant o retenint talent en aquests territoris. Per a la presidenta riberenca, Gemma Carim, el coworking rural és una “peça clau” per al futur de la gent que viu als pobles petits: “els joves i la gent que hi vivim som el futur dels nostres pobles. I projectes com aquest ens permeten mantenir la porta oberta per desenvolupar aquí la nostra vida, sense haver de marxar lluny, sols, per començar de nou. Els pobles també som futur”.

Línies de col·laboració europea

L’objectiu més immediat és col·laborar entre les diferents regions europees per potenciar el coworking rural, a través de diferents línies d'actuació. Des de la Ribera i el CIS s'ha anat generant una metodologia en potenciació del coworking rural, que s’ha anat estenent a altres territoris rurals a través del projecte LEADER de cooperació, a Catalunya i també a altres punts de l’Estat. Ara l’objectiu és “traspassar fronteres i cooperar amb altres regions europees, amb qui tenim molts punts en comú. Podrem participar aportant coneixement i experiència, perquè aquí tenim més desenvolupat aquest model, però a més segur que també aprendrem moltes coses que alhora també podrem aplicar aquí”, diu la gerent del CIS i impulsora del projecte de cooperació català, Begoña Garcia. De la mateixa opinió és Eric Durand, de l’espai francès La Quincaillerie, de Guéret: “Tots coincidim en voler ser un espai de coneixement i de referència al nostre territori, estem molt interessats a compartir experiències”.

Així, amb el projecte transnacional es pretén elaborar una guia metodològica amb els passos necessaris crear, gestionar i dinamitzar un espai d’aquest tipus, i crear un banc de recursos per als dinamitzadors dels espais, amb l’objectiu d’establir models econòmics sostenibles per als espais de coworking rural, promovent el treball en xarxa entre els usuaris de la comunitat i amb els diferents espais que en formen part. “Nosaltres tenim unes bones instal·lacions amb molts serveis però necessitem més velocitat en  la connexió a internet i ens interessa molt la figura del dinamitzador del model de coworking català per fomentar la col·laboració entre els nostres veïns i usuaris”, diu la irlandesa Julianne Hayes, del grup d’acció local de la regió de Donegal.

Conèixer diferents models de Coworking Rural a Catalunya
L’acte formava part d’un viatge de tres dies durant els quals els col·laboradors europeus visitaren Catalunya per conèixer més a fons el projecte de cooperació catalana Cowocat_Rural i els diferents models de gestió dels espais de coworking de l’entorn rural de casa nostra. Així, es va visitar Zona Líquida, a Riba-roja d’Ebre, gestionat per l’Ajuntament; l’Espai Kowo d’Amposta, es va anar a Tortosa per assistir a la signatura del conveni amb la Universitat Rovira i Virgili per promoure un espai d’aquestes característiques al Campus Terres de l’Ebre, que a més serà el primer en l’àmbit universitari fora de les grans ciutats. També es va vistar l’espai La Magrana de Valls, de gestió privada, i finalment l’espai Núria Social d’Olot, com exemple de reconversió d’un antic ateneu popular en un espai col·laboratiu lligat a les TIC i a l’emprenedoria social.

Comparteix

Forma part de la comunitat i del nostre projecte!

Només necessites estar vinculat a un dels espais de coworking que formen part de Cowocat Rural i tenir un compte a Linkedin.
No estàs vinculat a cap espai de coworking?

Consulta el llistat d’espais!