Iniciar sessió
Cowocat Rural

Actualitat

Segueix el dia a dia del projecte Cowocat Rural

Trobada per estendre el model de coworking rural a altres zones rurals d’Espanya i França

21 de Setembre de 2017


Trobada per estendre el model de coworking rural a altres zones rurals d’Espanya i França

La Ribera d’Ebre acollirà, el pròxim dijous 5 d’octubre, una trobada interterritorial i transnacional de diferents Grups d’Acció Local (GAL) d’Espanya i de França, que treballen en el desenvolupament econòmic de zones rurals amb el finançament de la Unió Europea.

L’objectiu d’aquest d'intercanvi, organitzat per la Red Rural Nacional, a proposta del Consorci Intercomarcal d’Iniciatives Socioeconòmiques, és compartir experiències en relació als projectes de cooperació LEADER, i possibilitar el sorgiment de col·laboracions i projectes futurs. En aquest cas, aquests grups visitaran la Ribera d'Ebre per conèixer de primera mà el projecte de cooperació Cowocat_Rural, amb el que es fomenta la creació d’ocupació i activitat econòmica a les zones rurals, a través del coworking o teletreball i gràcies a l’ús de les noves tecnologies per promoure l’emprenedoria.

Entre els assistents hi trobem representants d’una desena de GAL de Castella i Lleó, Galícia, Aragó i de la zona de Guéret al centre de França. Tot ells seran rebuts a la seu del Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre el dijous 5 d’octubre, per la presidenta de la Ribera, Gemma Carim, i el president del CIS, Carles Luz, acompanyats del director territorial d’Agricultura Ramaderia, Pesca i Alimentació, Ferran Grau; i Patricia Martínez, de la Red Rural Nacional. Durant l’estada visitaran Zona Líquida, un espai de coworking pioner en territori rural i del qual s’han extrapolat bones pràctiques a replicar a altres espais de coworking a Catalunya que s’han creat més tard.

La gerent del CIS, Begoña Garcia, els presentarà aquesta forma de treball col·laboratiu a través de les TIC com una nova manera de treballar en entorns rurals, alhora que també tindran l’oportunitat de conèixer el paper d’aquests espais com a eina de desenvolupament econòmic i territorial, de la mà del president de l’Associació Coworking Catalunya (Cowocat), Jordi Silvente.

Alhora tots els participants participaran en un debat per posar en comú els seus punts de vista i identificar oportunitats i problemàtiques concretes amb què es troben per viure i treballar en zones rurals. A més durant l’estada, els assistents aprofitaran per conèixer actius propis de la comarca, com el llaüt el Roget o el vi riberenc La Pocavergonya; així com el restaurant Piscolabis de Móra d’Ebre i el Resort Rural Vilar Riu de Baix de Flix, projectes que al seu dia es va finançar amb els ajuts del LEADER.

L’endemà divendres els representants dels GAL es traslladaran a Valls, concretament a l’espai La Magrana, on es faran dinàmiques de grup per plantejar i iniciar línies de treball conjuntes.

 

Podeu consultar el programa de l'intercanvi a través del següent enllaç: PROGRAMA

 

FONT: Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre

http://www.riberaebre.org/2017/09/21/jornada-estendre-model-coworking-rural-ribera-altres-zones-rurals-lestat-franca/

 

Comparteix

Vídeo Cowocat_Rural

20 de Setembre de 2017


Us presentem un vídeo explicatiu del projecte Cowocat_Rural, a través del testimoni i experiència d'una coworker de Riba-roja d'Ebre, la Ma. Pilar Andrés. 

 

Comparteix

Vídeo Coworking Day 2016

17 de Setembre de 2017


Us presentem novament el vídeo del Coworking Day 2016, celebrat el 30 de setembre de 2016, a Móra d’Ebre. Va ser una jornada per reflexionar sobre el futur del treball col·laboratiu, organitzada per COWOCAT_RURAL i Cowocat, l’Associació de Coworking de Catalunya.

La jornada es va celebrar en diferents espais de la capital de la Ribera d’Ebre com són el Castell, l’hotel Casa del Castell, el Club Nàutic de Móra d’Ebre i el llagut “Lo Roget”.

Comparteix

Cowocat_Rural es presenta a la Jornada “Cooperar per un medi rural viu"

15 de Setembre de 2017


Cowocat_Rural es presenta a la Jornada “Cooperar per un medi rural viu

Més de cent persones, representants d’entitats i institucions de Catalunya i de Grups d’Acció Local Espanyols, han participat en la jornada “Cooperar per un medi rural viu", que ha tingut lloc el dia 15 de setembre al recinte de l'Escola Industrial de Barcelona. Una trobada dissenyada amb l'objectiu de posar en valor la cooperació entre territoris, ja siguin nacionals o internacionals, i el seu potencial a l'hora de generar noves oportunitats i recursos per al món rural.

Organitzada per l'Associació d'Iniciatives Rurals de Catalunya - ARCA, amb la col·laboració dels Grups d’Acció Local del territori, el Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació i la Diputació de Barcelona, durant la jornada  s'han presentat els resultats dels projectes que els Grups d’Acció Local catalans han impulsat al territori.

Entre aquests projectes hi trobem Cowocat_Rural, que ha estat present en la jornada, tant en forma d'stand en l'espai de networking habilitat per exposar material divulgatiu, dialogar, intercanviar i compartir idees i projectes, com en forma de presentació davant la resta d'assistents. En aquest cas, la presentació de Cowocat_Rural ha anat a cèrrec de la genrent del CIS, Begoña Garcia.

Durant l’acte també s'hi ha realitzat la ponència “Cooperació, innovació i Leader post 2020”, en la qual s'ha debatut sobre el present i futur de la cooperació i el desenvolupament rural post 2020, de la mà d’Yves Champetier, expert internacional i un dels impulsors del programa europeu Leader per al desenvolupament dels territoris rurals; Aurelio García, president de la Red Española de Desarrollo Rural (ReDR), la xarxa que agrupa més de 200 Grups d’Acció Local estatals; i Dionís Guiteras, president de l'Àrea de Territori i Sostenibilitat de la Diputació de Barcelona.

Comparteix

La Fundació del Món Rural entrevista a Begoña Garcia per parlar del projecte Cowocat_Rural

06 de Setembre de 2017


La Fundació del Món Rural entrevista a Begoña Garcia per parlar del projecte Cowocat_Rural

Us posem a l'abast l'entrevista que des de la Fundació del Món Rural van fer a Begoña Garcia, per parlar del projecte Cowocat_Rural. Tot seguit disposeu de la transcripció de l'entrevista. També podeu revisar l'entrevista des del web de la Fundació del Món Rural, en el seu format original (http://www.fmr.cat/ca/projectes-i-biblioteca/fons-bibliografic/2273)

 

Iniciatives d'Emprenedoria Rural: Entrevista a Cowocat_Rural

Entrevista a Begoña Garcia, gerent del Consorci Intercomarcal d’Iniciatives Socioeconòmiques, Territori Ribera Ebre-Terra Alta (CIS) , grup coordinador del projecte de cooperació Cowocat_Rural:

 

1. Amb quin objectiu neix Cowocat_Rural? Què motiva la seva creació?

“Cowocat_Rural” és un projecte de cooperació entre els Grups d’Acció Local de Catalunya, en el marc del Programa de Desenvolupament rural de Catalunya 2014-2020.

Aquest projecte va sorgir de la voluntat, necessitat de generar ocupació i promoure l'emprenedoria als territoris rurals. Una emprenedoria vinculada a l'ús de les tecnologies de la informació i la comunicació que aprofiti els valors del coworking i les oportunitats que aquesta forma de treball podia generar en els entorns rurals. En aquest sentit, el projecte va néixer l'any 2014, i es configurà i prengué forma a l'entorn d'una experiència pionera de creació d'un espai de coworking a Riba-roja d’Ebre, municipi que tenia 1.195 habitants en aquell moment. Així, Zona Líquida (www.zonaliquida.cat) es va configurar com el primer espai de coworking en l'entorn rural català. Per tant, a partir d'aquesta experiència, des del CIS, es van plantejar una sèrie de reptes:

·  "Es pot replicar l’experiència de Zona Líquida a altres territoris rurals ?";

·  "Aconseguirem generar interès en el concepte #coworking”, com a eina al servei del desenvolupament territorial i alhora de desenvolupament personal i professional de les persones en entorns rurals?";

·   "Serem capaços de trobar i vertebrar una comunitat de professionals en aquests territoris rurals, que teletreballa i està disposada a col·laborar i generar sinergies conjuntes?".

Tres anys després creiem que aquests reptes són, o poden ser en breu, realitats i estem promovent actuacions que despleguen una estratègia de suport i d'expansió d'aquest concepte sobre cada un dels territoris participants, atenent a les necessitats i realitats de cada zona.

 

2. Com pot ajudar el coworking al desenvolupament del món rural?

Des de “Cowocat_Rural” defensem que el coworking permet atraure i fixar capital humà qualificat, i per tant talent, a les zones rurals. Ens agrada dir que el coworking és una eina de desenvolupament rural ja que incideix directament en el desenvolupament econòmic i social del territoris rurals,  promovent i consolidant la qualitat de vida de les persones que vivim. Actualment les TIC i les xarxes de comunicació, en sentit ampli, permeten que professionals qualificats de sectors ben heterogenis desenvolupin la seva activitat professional des de qualsevol punt del territori, sigui urbà o rural. I Cowocat_Rural posa sobre la taula la potencialitat i valor dels territoris rurals en aquest sentit. Pots fer la mateixa feina en un entorn rural, amb tots els avantatges implícits de millora de la qualitat de vida que això pot suposar. Per tant, donem suport a tot l'ecosistema que permet aquesta nova forma de treball i relació professional i social, ja siguin espais de coworking, coworkers, professionals i freelance, administració local...

 

3. Quins són els àmbits o àrees en les quals es pot treballar per aconseguir un desenvolupament efectiu del món rural?

Per aconseguir un desenvolupament efectiu del món rural calen unes polítiques territorials que tinguin en compte la concertació territorial i un enfocament integrador. Posar de relleu els valors intrínsecs del món rural, les dinàmiques que s’hi donen, les oportunitats i les amenaces. Tots aquests aspectes són analitzats per determinar quina és l’estratègia a seguir per cada territori rural (àmbit econòmic, social, mediambiental...) mitjançant la participació i apoderament dels agents públics i privats del territori seguin un procés de “baix cap a dalt”. L’estratègia del CIS se centra a incrementar les oportunitats d’ocupació en el territori sota la premissa d’un desenvolupament rural sostenible basat en la innovació, l’esperit emprenedor, la diversificació de l’economia i la governança. Per assolir aquest objectiu, s’han establert un seguit de línies d’actuació i en concret “impulsar el coworking i el teletreball a través de les TIC”.

 

4. Teniu la seu a Tarragona, quin és l’àmbit d’actuació de Cowocat_Rural?

L’àmbit d’actuació del Consorci Intercomarcal d’Iniciatives Socioeconòmiques, CIS són les comarques de la Ribera d'Ebre i la Terra Alta. Tot i amb així, el projecte “Cowocat_Rural” compta amb la participació dels 11 Grups d’Acció Local de Catalunya i, per tant, l’àrea d’actuació d’aquesta iniciativa és tot el territori rural català (territori Leader). Des del Consorci, però, pretenem donar a conèixer la nostra experiència i metodologia a territoris nacionals i internacionals. En certa manera som un projecte pioner, i molts territoris s'interessen per la nostra xarxa i per saber quina metodologia estem aplicant per introduir aquesta nova manera de treballar als territoris rurals. El fet d'haver estat escollits com a exemple de bones pràctiques per la Xarxa Europea de Desenvolupament Rural (European Network for Rural Development - ENRD) ens referma i ens dóna forces per seguir treballant en el projecte.

 

5. De quina manera ajuda Cowocat_Rural als emprenedors i emprenedores?

Des de “Cowocat_Rural” pretenem impulsar un conjunt d'actuacions que permetin afavorir de manera transversal, i alhora particular, tot l'ecosistema coworking dels territoris rurals de Catalunya.

 

6.  Què entenem per ‘ecosistema de coworking’?

Doncs tant els emprenedors i emprenedores que treballen en un espai de coworking, com els i les professionals i empreses vinculades a aquests espais, sense oblidar-nos dels professionals que actualment treballen des de casa i es plantegen fer un salt i canviar aquesta situació. També formen part d’aquest entorn els gestors i dinamitzadors dels espais, les administracions, que veuen el coworking com una oportunitat pels seus territoris, i les persones que volen retornar als seus pobles d'origen o que es volen establir en l'entorn rural per gaudir d'una millor qualitat de vida.

Per a tots ells, intentem dissenyar actuacions que els puguin resultar beneficioses i útils, i que els permetin millorar la seva competitivitat i activitat professional, articulant noves sinergies amb altres professionals i empreses, sempre a l'entorn del concepte coworking. Així, fem trobades d'emprenedors/res, treballem en noves dinàmiques de treball, i oferim als professionals una plataforma a través de la qual guanyar  visibilitat i generar noves relacions professionals que les permetin crear col·laboracions i projectes nous.

 

7.  Quines són les principals dificultats que troben aquestes persones en l’inici del seu projecte empresarial?

Som molt conscients que emprendre és complicat. I fer-ho en determinats sectors i en un entorn rural encara pot ser-ho més. El coworking pot ajudar a aquests nous emprenedors i emprenedores  a disposar d'un entorn de treball favorable, amb companys que es troben en una situació similar a la seva, i amb els quals poden impulsar nous projectes empresarials que fins al moment cap d'ells segurament podia haver imaginat. Els espais de coworking són “hubs” de coneixement. Es treballa de tu a tu, es generen  sinergies i es multipliquen les visions dels que hi formen part. Quan s’uneix el talent i les ganes de créixer professionalment, es generen oportunitats i noves perspectives i horitzons. Aquest clima de treball, positiu, de noves oportunitats i de sinergia constant, possibilita que els emprenedors s'alliberin de part de les dificultats intrínseques del fet d'emprendre.

 

8. Les dinàmiques de treball compartit han vingut per quedar-se o són una eina que temporalment ha ajudat a moltes petites iniciatives a tirar endavant?

Les tendències i dades a nivell internacional ens mostren que aquestes dinàmiques estan arrelant fermament entre les persones, i també a nivell d'empreses i altres estructures o entitats. Segons la consultoria internacional “Hudson”, dedicada a la recerca i selecció de professionals i gestió del talent, la tendència dels “freelance” és molt forta en alguns països. Als Estats Units,  el 50% del nous professionals no tindran un contracte laboral estàndard, sinó que seran professionals autònoms i/o treballaran per projectes. Segons la “Federación de Trabajadores Autónomos ATA” el col·lectiu d’autònoms representarà en deu anys el 35% de la força laboral espanyola. Unes dades que ens deixen entreveure que el coworking ha vingut per quedar-se. Així, moltes empreses, per exemple, estan començant a potenciar el teletreball entre els seus professionals, i alhora constatem que els nous emprenedors i professionals freelance coneixen perfectament als avantatges de compartir espai i sinergies amb altres professionals que els poden generar noves oportunitats a l'hora de créixer professionalment. És evident que les fórmules de treball compartit no són noves, però actualment estan prenent noves formes i adaptant-se a una realitat en contínua evolució. La mobilitat dels professionals, la redistribució física del talent per qualsevol lloc del món, esdevé una realitat que no podem obviar i que brinda noves oportunitats i reptes a un entorn rural que ha d'adaptar-se i estructurar-se per aprofitar-les i ser competitiu en aquest sentit.

 

9. Quines són les perspectives i reptes de futur en el treball compartit en el món rural?

Com hem comentat, el món rural ha d'estar preparat per a fer front a aquestes noves perspectives i reptes, que nosaltres considerem oportunitats. Nous professionals i sectors poden establir-se en petits municipis o territoris, si es treballa conjuntament per afavorir que aquest professionals puguin quedar-se. Aquest talent pot retornar al món rural. Professionals de diversos sectors poden establir-s'hi i viure-hi, sempre i quan disposin de bones connexions i òptimes xarxes de telecomunicacions.  El món rural ha d'estar preparat per tornar a acollir (o no deixar escapar) aquell talent i persones qualificades que fins fa poc no atreia ni retenia. A més, hem de tenir en compte que moltes feines i professionals han passat a ser nòmades. Gent que viatja mentre treballa, o que treballa mentre viatja. Els territoris rurals poden oferir experiències i autenticitat també per aquestes persones. Des de “Cowocat_Rural”  pretenem donar a conèixer els nostres territoris com a llocs on s’hi poden viure grans experiències de descoberta de l'entorn i, alhora, seguir connectats com a professionals al món. Les possibilitats i opcions són àmplies i, a més, creixents. Cal seguir atents a l'evolució d'aquesta realitat,  i anar ajustant i adequant els territoris a aquestes oportunitats.

 

Comparteix

Forma part de la comunitat i del nostre projecte!

Només necessites estar vinculat a un dels espais de coworking que formen part de Cowocat Rural i tenir un compte a Linkedin.
No estàs vinculat a cap espai de coworking?

Consulta el llistat d’espais!