Iniciar sessió
Cowocat Rural

Actualitat

Segueix el dia a dia del projecte Cowocat Rural

Cowocat_Rural dóna suport a la creació del primer espai de coworking rural universitari de Catalunya

16 de Desembre de 2018


Cowocat_Rural dóna suport a la creació del primer espai de coworking rural universitari de Catalunya

Nota: El text es basa en la notícia publicada al Diari Digital de la URV. Vegeu font original:

http://diaridigital.urv.cat/la-urv-crea-el-primer-espai-de-coworking-rural-universitari-al-campus-terres-de-lebre/

La URV i el Consorci Intercomarcal d’Iniciatives Socioeconòmiques signen el conveni per posar en marxa el primer espai de coworking rural universitari al campus Terres de l’Ebre, especialitzat en l’àmbit de l’economia digital.

El campus Terres de l’Ebre de la Universitat Rovira i Virgili (URV) acollirà el primer espai de coworking rural universitari de Catalunya, integrat dins la xarxa Cowocat_Rural. La rectora de la URV, María José Figueras, i el president del Consorci Intercomarcal d’Iniciatives Socioeconòmiques (CIS) del Grup d’Acció Local Ribera d’Ebre-Terra Alta, Carles Luz, han signat aquest dimecres un conveni de col·laboració entre la universitat i aquest consorci, que coordina i assessora els espais de coworking rural de tot Catalunya, per posar en marxa el projecte URV Emprèn – Coworking. Així és com s’anomenarà aquest espai on hi podran treballar microempreses, autònoms o estudiants de la URV.

Els objectius d’aquest projecte que es posarà en funcionament són oferir continuïtat als projectes emprenedors desenvolupats des de la Universitat com una manera de retenir talent; intercanviar espais de treball i compartir formacions; fomentar i donar suport a la cultura emprenedora entre els estudiants universitaris; promoure el treball col·laboratiu i ser referents en innovació territorial basada en el coworking, i participar i desenvolupar acords amb altres espais que permetin convidar altres emprenedors en activitats de dinamització.

URV Emprèn – Coworking estarà instal·lat al segon pis de l’edifici del campus Terres de l’Ebre i hi haurà inicialment 15 espais de treball, però amb la possibilitat de créixer. Serà un espai especialitzat en el negoci digital, un sector que al campus ebrenc ja compta amb una empresa emergent, Incubàlia, una consultoria especialitzada en el comerç en línia. “L’objectiu és captar microempreses o autònoms que treballin en l’àmbit del comerç electrònic, el màrqueting digital, el disseny gràfic, els continguts de posicionament SEO o les xarxes socials”, exemplifica Enric Ginovart, gerent d’Incubalia i també el responsable de dinamitzar l’espai. És per això que s’ha posat en funcionament el web http://coworking.urvempren.cat a través del qual els interessats podran demanar informació.

L'espai de coworking del campus Terres de l’Ebre permetrà sumar sinergies entre la comunitat universitària i els emprenedors del territori per retenir el talent. “No només es tracta de compartir un espai, és una altra manera de treballar i creiem que és interessant que els estudiants universitaris ho coneguin perquè pot ser una opció de feina per a ells”, apunta Xavier Farré, sotsdirector del campus. En aquest sentit, la URV i el CIS promouran que els estudiants puguin fer el seu Treball Final de Grau o el Treball Final de Màster sobre la creació d’empreses d’àmbit tecnològic, tenint accés a les persones que treballen als espais de coworking de la xarxa Cowocat_Rural.

“Els espais de coworking rural, a banda de fomentar el treball col·laboratiu i permetre compartir projectes més ambiciosos, també generen espais de formació continuats per als seus membres”, detalla Enric Ginovart. Per aquest motiu, la connexió amb la universitat és especialment interessant perquè a través de la Càtedra d’Emprenedoria de la URV es poden coordinar moltes d’aquestes formacions. Per la seva banda, el projecte Cowocat_Rural es compromet a oferir formació als espais de coworking ubicats en espais rurals, per a la seva gestió, dinamització i desenvolupament de les seves activitats. El CIS assessorarà la URV en la gestió de l'espai de coworking en l’àmbit rural i col·laborarà en el desenvolupament de formacions i activitats de dinamització d’aquests espais.

El marc geogràfic d’actuació del projecte Cowocat_Rural i d’aquest conveni són els territoris Leader de Catalunya, definits en el Programa de Desenvolupament Rural (PDR) de Catalunya 2014-2020, aprovat per la Comissió Europea el 28 de juliol de 2015. D’aquí que el de la URV sigui l’únic espai de coworking ubicat en una universitat en territori rural de tot Catalunya. “En aquest sentit creiem que podem ser referents per a d’altres comunitats autònomes de l’Estat o de fora que estiguin interessades en desenvolupar projectes similars”, ha assenyalat per la seva banda Begoña Garcia, gerent del CIS.

Val a dir que a l'acte de signatura del conveni hi van ser presents els representants de sis territoris europeus que participen, juntament amb el CIS, en el projecte "CoLabora. European cooperation project on coworking spaces in rural areas".

 

 

Comparteix

Cowocat_Rural present en un projecte de Cooperació amb altres sis territoris europeus per impulsar el coworking rural

16 de Novembre de 2018


Cowocat_Rural present en un projecte de Cooperació amb altres sis territoris europeus per impulsar el coworking rural

Nota: El text es basa en la notícia publicada a la pàgina web del Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre. Vegeu font original:

http://www.riberaebre.org/2018/11/13/ribera-debre-terra-alta-participen-projecte-cooperacio-altres-sis-territoris-europeus-impulsar-coworking-rural/

El Centre d’Iniciatives Socioeconòmiques (CIS) de la Ribera d’Ebre i la Terra Alta participa, juntament amb altres sis Grups d’Acció Local (GAL) de la Unió Europea, en un projecte de cooperació LEADER Transnacional per impulsar els espais de coworking en zones rurals europees: CoLabora. European Cooperation Project on coworking spaces in rural areas.

Representants de sis regions de la Unió, concretament de Letònia, Alemanya, Irlanda, França, Gal·les i Catalunya es van trobar el passat 13 de novembre a l’Arxiu Comarcal de la Ribera d’Ebre, a Móra d’Ebre, amb representants del CIS i del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació (DARP) per signar l’acord i avançar conjuntament en les línies de treball que permetin avançar en la sostenibilitat d’aquest model d’economia rural.

A l’acte hi van participar la presidenta del Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre, Gemma Carim, i el seu homòleg de la Terra Alta, Carles Luz, ambdós al capdavant de la direcció política del CIS, així com el director territorial del DARP a l’Ebre, Ferran Grau. Els representants catalans, acompanyants de la gerent del CIS, Begoña Garcia, s’han trobat amb membres de les altres regions europees implicades en el projecte: el GAL Land in Bloom i el GAL Pieriga Partnership de Letònia; el GAL Leipziger Muldenland d’Alemanya, el GAL Donegal Local Development Company d’Irlanda, el Vale of Glamorgan Council (Gal·les) i el GAL Pays de Guéret (França).

Aquest projecte transnacional està impulsat pel grup francès, a qui una delegació del CIS va visitar a principis d’any per compartir experiències i a partir del qual sorgí aquesta iniciativa transnacional, que vol reactivar l’economia rural europea a partir de les TIC i de comunitats actives que treballin en xarxa, frenant el despoblament i captant o retenint talent en aquests territoris. Per a la presidenta riberenca, Gemma Carim, el coworking rural és una “peça clau” per al futur de la gent que viu als pobles petits: “els joves i la gent que hi vivim som el futur dels nostres pobles. I projectes com aquest ens permeten mantenir la porta oberta per desenvolupar aquí la nostra vida, sense haver de marxar lluny, sols, per començar de nou. Els pobles també som futur”.

Línies de col·laboració europea

L’objectiu més immediat és col·laborar entre les diferents regions europees per potenciar el coworking rural, a través de diferents línies d'actuació. Des de la Ribera i el CIS s'ha anat generant una metodologia en potenciació del coworking rural, que s’ha anat estenent a altres territoris rurals a través del projecte LEADER de cooperació, a Catalunya i també a altres punts de l’Estat. Ara l’objectiu és “traspassar fronteres i cooperar amb altres regions europees, amb qui tenim molts punts en comú. Podrem participar aportant coneixement i experiència, perquè aquí tenim més desenvolupat aquest model, però a més segur que també aprendrem moltes coses que alhora també podrem aplicar aquí”, diu la gerent del CIS i impulsora del projecte de cooperació català, Begoña Garcia. De la mateixa opinió és Eric Durand, de l’espai francès La Quincaillerie, de Guéret: “Tots coincidim en voler ser un espai de coneixement i de referència al nostre territori, estem molt interessats a compartir experiències”.

Així, amb el projecte transnacional es pretén elaborar una guia metodològica amb els passos necessaris crear, gestionar i dinamitzar un espai d’aquest tipus, i crear un banc de recursos per als dinamitzadors dels espais, amb l’objectiu d’establir models econòmics sostenibles per als espais de coworking rural, promovent el treball en xarxa entre els usuaris de la comunitat i amb els diferents espais que en formen part. “Nosaltres tenim unes bones instal·lacions amb molts serveis però necessitem més velocitat en  la connexió a internet i ens interessa molt la figura del dinamitzador del model de coworking català per fomentar la col·laboració entre els nostres veïns i usuaris”, diu la irlandesa Julianne Hayes, del grup d’acció local de la regió de Donegal.

Conèixer diferents models de Coworking Rural a Catalunya
L’acte formava part d’un viatge de tres dies durant els quals els col·laboradors europeus visitaren Catalunya per conèixer més a fons el projecte de cooperació catalana Cowocat_Rural i els diferents models de gestió dels espais de coworking de l’entorn rural de casa nostra. Així, es va visitar Zona Líquida, a Riba-roja d’Ebre, gestionat per l’Ajuntament; l’Espai Kowo d’Amposta, es va anar a Tortosa per assistir a la signatura del conveni amb la Universitat Rovira i Virgili per promoure un espai d’aquestes característiques al Campus Terres de l’Ebre, que a més serà el primer en l’àmbit universitari fora de les grans ciutats. També es va vistar l’espai La Magrana de Valls, de gestió privada, i finalment l’espai Núria Social d’Olot, com exemple de reconversió d’un antic ateneu popular en un espai col·laboratiu lligat a les TIC i a l’emprenedoria social.

Comparteix

10 EINES DIGITALS PER EMPRENEDORS

04 de Octubre de 2018


10 EINES DIGITALS PER EMPRENEDORS

1. GOOGLE CALENDAR

Segurament ja saps de la seva existència o inclús ja l’estàs utilitzant, però potser no coneixes les virtuts del calendari compartit, essencial per coordinar-te amb el teu equip.

Pots convidar el teu l’equip assignant permisos a cada un d’ells i crear tants calendaris com creguis. Inclús ho pots portar al terreny personal i és una excel·lent eina per la coordinació de la logística familiar.


2. GOOGLE DRIVE

És essencial tenir un  espai al núvol que et permeti compartir informació amb el teu equip, els teus clients o bé amb altres coworkers.

És una gran eina per compartir documents però a la vegada, a diferència d’altres, està molt preparada per fer un treball simultani en un mateix document.

Els formularis de google drive també són una gran eina que et permet fer petites enquestes, formularis de contacte i inscripcions d’una manera fàcil i ràpida. Pots enviar-los via mail i via whatsapp. 


3. WE TRANSFER

Google Drive o Dropbox són dues plataformes ideals per compartir però sovint ens passa que tenim un espai reduït, especialment en les versions gratuïtes, i se’ns queda petit.

Si el que desitgem és enviar un arxiu que pesa molt per mail sense necessitat de penjar-ho al núvol, we transfer és la nostra gran aliada. Només cal que posis el teu mail i el destinatari i adjuntar l’arxiu... et voilà! En una estona el teu destinatari rebrà un link per descarregar-se el document. El link està actiu durant 10 dies, a partir d’aquí ja no serà funcional.

La versió gratuïta et permet enviar fins a 2GB i no t’ocupa espai al teu núvol.


4. HOOTSUITE

Si tu ets l’encarregat de gestionar les xarxes socials del teu projecte, aquesta aplicació et serà de gran utilitat. Et permet gestionar totes les xarxes des d’un mateix lloc, podràs programar les teves publicacions en els moments de més audiència, treure registre i informes de com estan funcionant les teves xarxes socials.

Té una versió premium que et permet afegir a més persones per tal que t’ajudin a gestionar les comptes.


5. GOOGLE ANALYTICS

Un bàsic si tens una pàgina web. Podràs conèixer les estadístiques de la teva pàgina a temps real, el nombre de visites, les sessions, les pàgines més visitades... un “must” per conèixer quin és el comportament del teu usuari en el teu camp base digital.


6. EVERNOTE

Hi ha qui diu que és la teva oficina dins el teu mòbil.

És una gran eina d’organització, et permet planificar pràcticament de tot: Llistes de coses pendents, establir recordatoris, alarmes, redactar notes, afegir-hi fotos i una funció molt interessant que és digitalitzar els teus documents escrits a mà.

Com en la gran majoria, existeix una versió gratuïta i una premium amb molts més avantatges.


7. TRELLO

Ideal per la col·laboració i treball per projectes. Et permet organitzar per projectes acabats, pendents i en curs mitjançant taules que es poden personalitzar per colors i per equips.

Pots crear responsables de tasques i donar accés a tot l’equip que hi forma part.


8. MINDMEISTER

Ets dels que t’encanta fer brainstormings? Fan dels mapes mentals? Si encara no coneixes aquesta eina segur que te n’enamores.

Et permet elaborar mapes mentals en diferents formats, colors, dissenys i poder-los compartir amb altra gent que forma part del projecte.


9. MAILCHIMP

La reina del email marketing, imprescindible per qualsevol empresa. Et permet tenir una base dades segmentada amb tots els leads dels teus clients i fer enviament massiu de mails. Tens la possibilitat de crear newsletters, t’ofereix diferents plantilles per poder aplicar el disseny que més t’agradi i poder fer seguiment de l’enviament.

La versió gratuïta et permet administrar una base de dades de 2.000 subscriptors.


10. SNAPSEED

Els smartphones actuals ens permeten obtenir unes imatges amb una qualitat molt bona i snapseed és el complement perfecte. Un editor d’imatges que et permet millorar la imatge creada, ajustar llum, colors, contrastos i fins i tot treure algun element de la imatge. Un altre imprescindible si tu ets qui gestiona la part gràfica del tu projecte.


Descarrega't aquí l'e-book amb aquestes 10 eines digitals i comença a utilitzar-les. 

Comparteix

Forma part de la comunitat i del nostre projecte!

Només necessites estar vinculat a un dels espais de coworking que formen part de Cowocat Rural i tenir un compte a Linkedin.
No estàs vinculat a cap espai de coworking?

Consulta el llistat d’espais!