Iniciar sessió
Cowocat Rural

Actualitat

Segueix el dia a dia del projecte Cowocat Rural

Cowocat_Rural, finalista en els premis europeus Rural Inspiration

12 de Abril de 2019


Cowocat_Rural, finalista en els premis europeus Rural Inspiration

El projecte català de cooperació Leader "Cowocat_Rural" ha estat un dels 25 nominats als premis europeus "Rural Inspiration", de reconeixement a iniciatives inspiradores finançades pel Fons Europeu Agrícola per al Desenvolupament Rural (FEADER) que demostren la contribució de la política de desenvolupament rural cap a una Europa rural més competitiva, sostenible, i inclusiva.

Premis "Rural Inspiration"
Els premis "Rural Inspiration" són una iniciativa de la Xarxa Europea de Desenvolupament Rural (ENRD - European Network for Rural Development) per reconèixer projectes inspiradors en cinc categories temàtiques:

Millorar la competitivitat de les zones rurals;
Medi ambient i acció climàtica;
Revitalització rural;
Inclusió social; i
LEADER / CLLD (comunitat de desenvolupament local).

Un jurat d'experts va seleccionar un projecte guanyador en cada categoria temàtica a partir de la llista global de 25 nominats. Els candidats van ser seleccionats per l’ENRD a partir d'un total de 176 entrades proposades per les unitats de suport de les Xarxes Rurals estatals. 
Els premis es van lliurar en una cerimònia que se celebrarà a Brussel·les el mateix 11 d'abril, en el marc del ‘networX – Inspiring Rural Europe’, que té com a objectiu reconèixer el valor del treball en xarxa per al desenvolupament rural, demostrar els resultats dels darrers deu anys de la creació de xarxes rurals, i mirar de manera proactiva el seu futur.

Finalment, Cowocat_Rural no va rebre el premi en la seva categoria, tot i que el reconeixement i prestigi que representa ser un dels projectes finalistes ja és tot un premi.

Comparteix

Cowocat_Rural es desplaça a UK per conèixer bones pràctiques i avançar en el projecte CoLabora de coworking rural europeu

06 de Abril de 2019


Cowocat_Rural es desplaça a UK per conèixer bones pràctiques i avançar en el projecte CoLabora de coworking rural europeu

Del 3 al 5 d'abril de 2019, una delegació del projecte Cowocat_Rural, formada per la presidenta del Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre, Gemma Carim, la gerent del Centre d’Iniciatives Socioeconòmiques (CIS), Begoña Garcia i el coordinador de Cowocat_Rural, Jaume Bages, es van desplaçar a UK per participar en una nova trobada del projecte CoLabora. 

Durant el viatge es van visitar espais de coworking de la zona i es van mantenir sessions de treball vinculades a les accions del propi projecte.

 

Us deixem el text que es va publicar a la web del Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre, relatiu a aquest viatge:

 

"La presidenta del Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre, Gemma Carim, juntament amb la gerent del Centre d’Iniciatives Socioeconòmiques (CIS), Begoña Garcia, i del Cowocat Rural, han estat quatre dies de visita a Gal·les (Regne Unit) en el marc d’un projecte de cooperació LEADER Transnacional per impulsar els espais de coworking en zones rurals europees: CoLabora. European Cooperation Project on coworking spaces in rural areas. A la trobada hi participen la resta de socis europeus implicats en aquest projecte, els sis Grups d’Acció Local (GAL): el GAL Land in Bloom i el GAL Pieriga Partnership de Letònia; el GAL Leipziger Muldenland d’Alemanya, el GAL Donegal Local Development Company d’Irlanda, el Vale of Glamorgan Council (Gales) i el GAL Pays de Guéret (França).  

Per Carim, ha estat una experiència molt inspiradora: “hem pogut conèixer exemples inspiradors d’economia creativa i economia col·laborativa, i diferents perfils de negoci i models aplicables a casa nostra. I nosaltres també hem fet la nostra aportació a Europa”.

Així, durant el viatge van tenir l’oportunitat de visitar els espais de coworking anglesos Boxworks i Framework a Bristol, així com estudiar i visitar els centres exemples de bones pràctiques Edventure, Cheese and Grain i The Old Church Schools, entre altres. Dimecres 3 d’abril, a Edventure van poder conèixer un espai de treball compartit i un centre de formació de suport a emprenedors, amb una visió social i amb especial atenció a col·lectius vulnerables. També van estar a The Old Church, que acull més de 130 empreses i 220 coworkers, molts vinculats al sector tecnològic i que és un veritable motor econòmic de Frome, una ciutat de poc més de 25.000 habitants.

Ja dijous, van visitar l’espai Castlelands Community Centre, on una petita cooperativa gestiona també un espai de coworking i es dedica a recuperar espais públics o privats, sense ús, amb fins socials, i amb l’objectiu de crear sinergies a la comunitat local. En altres llocs, com a Welsh Ice, van conèixer l’oferta formativa i el suport que es dóna en aquest hub d’emprenedoria i empreses tecnològiques. Divendres la delegació de la Ribera va visitar St Donats Arts Centre, a Llantwit Major, una escola internacional on es va fer una trobada amb els responsables del GAL Vale of Glamorgan Council i de la resta d’agents locals vincultas al LEADER de Gal·les.

A més de veure experiències i recollir informació, la delegació riberenca va poder participar en diferents reunions amb els seus socis europeus del CoLabora, exposant la situació actual del projecte i l’evolució de cada acció des l’última cita, definint les línies a seguir en els pròxims mesos fins que es tornin a trobar.

Igual com ara han visitat el Regne Unit, tots els socis europeus ja es van trobar aquest passat mes de novembre a la Ribera d’Ebre, on es va signar l’acord de col·laboració per treballar conjuntament en l’impuls del coworking rural, entès com una peça clau en el desenvolupament rural per retenir i captar talent per tal de frenar el despoblament. La delegació riberenca, juntament amb el grup francès, impulsor d’aquest projecte transnacional, estan desenvolupant una de les quatre accions previstes en el CoLabora, en concret, estan elaborant una guia metodològica amb els passos necessaris per crear, gestionar i dinamitzar espais de coworking rural."

Comparteix

La màgia del coworking al medi rural. Coneixent dos models territorials i una xarxa

28 de Febrer de 2019


La màgia del coworking al medi rural. Coneixent dos models territorials i una xarxa

Font: http://www.desenvolupamentrural.cat/noticies/la-magia-del-coworking-al-medi-rural-coneixent-dos-models-territorials-i-una-xarxa

Aquest dilluns, 25 de febrer, una quinzena de gestors d’espais de coworking de la Catalunya Central i futurs dinamitzadors s’han desplaçat a la Ribera d’Ebre i l’Alt Camp per visitar dos espais de coworking de referència. Impulsada pel Consorci per al Desenvolupament de la Catalunya Central, amb el suport d’ARCA a través del projecte "BCN Smart Rural", aquesta jornada els ha permès conèixer en primera persona el dia a dia d’aquests espais; des la gestió de les instal·lacions, fins a la dinamització i creació de la comunitat de coworkers.

La visita s'ha iniciat a l’espai “Zona Líquida”, el primer espai de coworking situat en un entorn rural com és Riba-roja d’Ebre, un municipi de tan sols 1.200 habitants. Des de la seva creació, l’any 2013, “Zona Líquida” s’ha convertit en un referent per a altres espais rurals, a la vegada que ha servit també per a donar a conèixer el coworking com a eina per a la creació d’ocupació i activitat econòmica en aquests territoris. 

La benvinguda a “Zona Líquida”, a càrrec de Begoña Garcia, gerent del Consorci Intercomarcal d’Iniciatives Socioeconòmiques de la Ribera d’Ebre i la Terra Alta, ha permès als assistents conèixer en detall el projecte “COWOCAT_RURAL” i les seves actuacions.

Seguidament Olga Poblet, dinamitzadora del projecte al territori Leader de la Terra Alta i la Ribera d’Ebre, ha explicat el model de coworking que s’està aplicant en aquestes comarques tot introduint el passat industrial de les mateixes i la necessitat de diversificació econòmica. En la seva intervenció, Poblet ha volgut remarcar la importància d’explicar a les persones joves del municipi el coworking i la prioritat de crear una comunitat per davant d’un espais físic. “Cal conèixer els possibles coworkers que hi ha al territori i estudiar les seves necessitats abans de crear les instal·lacions”. Una anàlisi prèvia que millora l’experiència dels coworkers i fa que les estades als espais, en un inici esporàdiques, s’acabin convertint en estades permanents o més habituals.

A continuació Estel Turbau, coworker i dinamitzadora del projecte “COWOCAT_RURAL” al territori Leader d’ADRINOC, ha explicat el model de coworking que s’està implementat a la província de Girona. Segons Turbau, la peça clau en una comunitat de coworking és el dinamitzador, encarregat d’incentivar les relacions entre els coworkers i fomentar la cooperació, amb l’objectiu de crear nous projectes, associacions i, fins i tot, noves empreses. Segons Turbau, en l’establiment d’aquestes relacions rau la màgia del coworking.

Les dues intervencions han aportat una visió general de com es gestionen els diferents espais de coworking al medi rural, tenint en compte la realitat de cada territori, les comunitats a qui dóna servei i els forts vincles que s’estableixen amb la població del municipi fent que parlem d’un benefici social general.

La jornada s’ha completat a la tarda amb una visita a un espai de gestió privada, “La Magrana”, situat a Valls. En aquest cas, l’espai compta amb una comunitat ja consolidada formada per freelance, emprenedors i empreses de diversos sectors professionals. Una experiència que han aprofitat  els assistents a l’hora de resoldre dubtes sobre la gestió i organització diària de la mà de Laia Benaiges, propietària i dinamitzadora de “La Magrana”.

L’estada a Valls ha servit també per conèixer  la “Xarxa d’Espais de Coworking del Camp (XECC)” a càrrec de Anna Ollé. La XECC, creada l’any 2014, agrupa 4 espais del camp de Tarragona, entre ells “La Magrana” i el “Taller coworking de la Selva del Camp”, amb l’objectiu d’ampliar la comunitat existent al territori i fer difusió  del concepte coworking. En definitiva, i segons Anna Ollé, cofundadora de la XECC, la xarxa vol servir per multiplicar i enfortir els projectes que es desenvolupen als espais de coworking associats, a la vegada que aporta valor i talent al territori.

La valoració de la jornada ha estat molt positiva per part dels assistents, ja que els ha permès conèixer altres espais, fer networking i veure la importància d’establir una Xarxa d’espais per a fer créixer totes les comunitats.

Aquesta és la segona sessió de treball impulsada des del Consorci Leader de la Catalunya Central per a conèixer experiències de bones pràctiques en coworking. S’emmarca en les accions del projecte "COWOCAT_RURAL" i ha rebut el suport del projecte "BCN Smart Rural*". *Projecte cofinançat pel Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER) de la Unió Europea, en el marc del Programa Operatiu FEDER de Catalunya 2014-2020.

Comparteix

Forma part de la comunitat i del nostre projecte!

Només necessites estar vinculat a un dels espais de coworking que formen part de Cowocat Rural i tenir un compte a Linkedin.
No estàs vinculat a cap espai de coworking?

Consulta el llistat d’espais!